Permanente stoeptegel

Nederland is sinds kort een bijzonder hulpmiddel voor toegankelijkheid rijker: de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel. Deze opvallende blauwe tegel roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels. En dat is nodig, want nog steeds houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van geleidelijnen. Dat moet anders! Doet jouw gemeente ook mee?

 

Afbeelding Permanente stoeptegel in de straat ingemetseld met houd de lijn vrij logo en het woord vrijhouden als opschrift. De tegel is felblauw met witte accenten.

Waarom de stoeptegel?

De straat is van iedereen. Ook mensen die slechtziend of blind zijn willen graag veilig over straat. Daarom is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Want mensen met een visuele beperking volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Helaas staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en complete terrassen. Dat leidt tot lastige en zelfs gevaarlijke situaties.

Kleine investering

De stoeptegel is voor de gemeente een kleine investering om aan te schaffen en neer te leggen. Zo kunnen ook mensen met een visuele beperking meedoen. We zijn een koplopergemeente als het gaat om toegankelijkheid. We vinden dat belangrijk.
Wethouder Maarten Hoelscher - Gemeente Huizen

 

 

Afbeelding Een cliënt en medewerker van Visio leggen de stoeptegel in Huizen

Duurzame oplossing

De ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel attendeert weggebruikers op een duurzame manier op het vrijhouden van geleidelijnen. Hoe meer mensen de lijnen vrijhouden, hoe veiliger ook mensen met een visuele beperking over straat kunnen. De tegel is ontwikkeld in samenwerking met expertisepartijen en voldoet natuurlijk aan de NEN-normen.

Zo bestel je de stoeptegel

Gemeentes kunnen de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels rechtstreeks bestellen bij een van de onderstaande leveranciers. Er zijn vier varianten, allen met dezelfde heldere boodschap. Bij de bestelling ontvang je heldere instructies voor plaatsing, opgesteld door PBT consult.

Prijzen en levertijden vind je hier:

Afbeelding De permanente stoeptegel van Houd de lijn vrij. Een felblauwe stoeptegel met het logo van Houd de lijn vrij en de tekst vrijhouden er op

Eerst meer informatie of advies?

Wil je meer informatie of advies over het opnemen van de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels in het straatbeeld van jouw gemeente? Neem dan contact op met het ‘Houd de lijn vrij!’-team via het contactformulier.

Nieuwsbrief

Speciaal voor gemeenten en onze zakelijke partners versturen wij regelmatig een nieuwsbrief. Ook op de hoogte blijven?

  • Het Bartiméus Fonds, initiatiefnemer van ‘Houd de lijn vrij!’, gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.

Toegankelijkheid voor iederéén

Wij vinden het belangrijk dat onze openbare ruimte voor iederéén toegankelijk is. Deze tegels vallen op, hebben een duidelijk pictogram en heldere boodschap. Een perfect middel voor het vergroten van de toegankelijkheid.
Wethouder Gerard Slegers van Toegankelijkheid - Gemeente Zaanstad
Afbeelding De wethouder van de gemeente Zaanstad houdt de permanente stoeptegel "Houd de lijn vrij" omhoog, staande op straat in zijn gemeente

Deze gemeenten en organisaties doen al mee:

  • Logo Gemeente Huizen
  • Logo gemeente Venlo
  • Logo gemeente Zaanstad
  • Logo Dijklander Ziekenhuis
  • binnenkort volgen 11 gemeenten