Campagne 2020

‘Sta niet op onze strepen – dat doen we liever zelf!’ was de slogan van de campagne waarmee we de gehele maand oktober aandacht vroegen voor het vrijhouden van de geleidelijnen. Via social media, radio, videoschermen op NS-stations en een postercampagne door heel Nederland.

sta niet op onze strepen - dat doen we liever zelf!

2 miljoen mensen bereikt

Met de campagne op social meda zijn ruim 2 miljoen mensen bereikt. Zij hebben berichten geliket en gedeeld. De betrokkenheid was groot. Via een ‘foute fotowedstrijd’ riepen we mensen op foto’s in te sturen van obstakels op geleidelijnen. Daaruit bleek dat vooral fietsen nog steeds regelmatig op de geleidelijnen worden geparkeerd, net als hekken, containers en vrachtwagens. Obstakels op de geleidelijn kosten extra energie als je ermee te maken krijgt. Dit vertelt Nursel, die vanaf haar geboorte blind is.

Geleidelijn met daarachter een groep mensen met taststok

35 keer op radio en in de krant

De campagne van ‘Houd de lijn vrij!’ is ook goed opgepakt door de media. In 35 interviews voor verschillende regionale radiozenders en kranten hebben we aandacht kunnen vragen voor het vrijhouden van geleidelijnen. In de interviews kregen we ook de gelegenheid uit te leggen wat geleidelijnen zijn en waarvoor ze dienen. Nog niet iedereen weet dat. Dit vertelde ook Tim, die nooit op geleidelijnen lette, totdat hij een vriendin kreeg die een visuele beperking heeft.

‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel

Vanaf september riepen we mensen op het manifest te tekenen dat gemeenten aanspoort de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels te leggen. Deze knalblauwe tegel attendeert weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen. 20 gemeenten hebben de stoeptegels inmiddels besteld, 13 daarvan hebben de tegels ook al neergelegd. Super goed, maar we zijn er nog lang niet! In de komende periode blijven we de stoeptegels onder de aandacht brengen, zodat ze uiteindelijk in elke gemeente een plek naast de geleidelijn krijgen.

Afbeelding Houd de lijn vrij stoeptegel in de straat gelegen.

Projectleider Anouk vertelt

Anouk van Bommel is projectleider van ‘Houd de lijn vrij!’. Ze zet zich al 3 jaar in voor obstakelvrije geleidelijnen. Naast projectleider is ze ook ervaringsdeskundige: ‘Als ik onderweg ben, kom ik elke keer weer vervelende verrassingen tegen. Auto’s, fietsen, reclameborden, koffers, mensen zetten van alles op de geleidelijnen. Over straat lopen zonder goed te kunnen zien is al een uitdaging. Maar zo wordt het helemaal moeilijk.’

Benieuwd naar Anouks droom? Lees dan het interview met Anouk.

Anouk van Bommel zit gehurkt en kijkt in de camera, ze houdt een taststok vast