Hoe toegankelijk is jouw gemeente?

De straat is van iedereen. Ook mensen die slechtziend of blind zijn willen graag zelfstandig en veilig over straat. Daarom is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Helaas staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en complete terrassen. Dat leidt tot lastige en zelfs gevaarlijke situaties.

Anouk van Bommel is projectleider van ‘Houd de lijn vrij!’. In deze video laat ze met beelden zien waar mensen met een visuele beperking vaak letterlijk tegenaan lopen. Dit moet anders! Kijk wat jij in jouw gemeente kunt doen!

Zet het op de agenda

Als gemeenteraadslid is het al een belangrijke eerste stap als je het vrijhouden van geleidelijnen op de agenda in jouw gemeente zet. En we hebben meteen een praktische oplossing die daarbij enorm helpt: de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel. Deze opvallende blauwe stoeptegel attendeert weggebruikers op het vrijhouden van de geleidelijnen. Zodat ook in jouw gemeente mensen met een visuele beperking voortaan veilig op pad kunnen.

Afbeelding Permanente stoeptegel in de straat ingemetseld met houd de lijn vrij logo en het woord vrijhouden als opschrift. De tegel is felblauw met witte accenten.

Daarom doet Harderwijk mee

Het mooiste vind ik dat we hiermee een dagelijks verschil maken voor mensen met een visuele beperking. Dat is waar je het voor doet. Niet alles wat we doen in de gemeenteraad is zichtbaar. Op deze manier breng je het dichtbij de inwoners. En kun je iets veranderen in het leven van mensen. Kleine praktische dingen zijn dat soms, maar met een groot effect.
Wilco Mazier, CDA-fractievoorzitter Harderwijk
Harderwijk plaatst 'Houd de lijn vrij!'-stoeptegel